- La reducere!

Xilitul sau xylitolul cunoscut şi ca zahărul de mesteacăn constituie alternativa naturală la zahăr. Nu este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată, un compus organic ce se găseşte în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci.
Xilitul sau xylitolul cunoscut şi ca zahărul de mesteacăn constituie alternativa naturală la zahăr. Nu este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată, un compus organic ce se găseşte în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci.
Un adult consumă zilnic câteva sute de miligrame de xylitol din legume şi fructe. Unii consumă chiar 1-2 grame, în funcţie de dieta fiecăruia. În plus organismul nostru produce zilnic cca. 5-10 grame de xylitol.
Este cunoscut din anii 1800, însă este comercializat abia după cel de-al doilea război mondial. Nu este foarte cunoscut in Romania, însă este foarte benefic pentru sănătate.
Cel mai adesea se extrage din scoarţa de mesteacăn, seva acestui arbore fiind considerată un elixir pentru sănătate. Xylitolul este la fel de dulce precum zaharoza având însă doar doua treimi din calorii, are un aspect similar zahărului, având același gust ca şi acesta.
Cercetările din peste 40 de țări au demonstrat eficiența xylitolului în:
Deoarece are aceeşi putere de îndulcire ca şi zahărul, dar este metabolizat complet diferit de către organism, se poate utiliza pentru a îndulci cafeaua, fructele, ceaiul sau se poate folosi cu succes la dulceţuri sau la prepararea prăjiturilor. Nu caramelizează.
Dacă însă doriţi să vă împrospătaţi respiraţia ţineţi în gură o linguriţă de zahăr de mesteacăn până se dizolvă. Nu este însă adecvat pentru prepararea aluatului, deoarece nu oferă un teren fertil pentru drojdie.
Foarte important de reţinut în legatură cu xylitolul folosit în alimentație sunt următoarele două aspecte:
Produsul este un supliment alimentar şi nu se substituie unei diete variate şi echilibrate şi unui stil de viaţă sănătos. A se păstra ferit de umezeala, în ambalaj închis. A se consuma de preferinţă înainte de data înscrisă pe ambalaj.
Valori nutritive: pentru 100 grame: calorii 1035 kj/240 kcal.
Ingrediente:
-xylitol (zahăr din mesteacăn)
Indice glicemic: 7
Mod de ambalare: pungi din folie aluminiu şi/sau cutii de carton
Conţinut: 1000 g.
Ţara de origine: Ungaria