Konjac (Amorphophallus Konjac)

Konjac (Amorphophallus Konjac) este o plantă care aparţine genului Amorphophallus. Cu un diametru de aproximativ 8 inch (20cm), planta creşte ca o rădăcină, de aceea este cunoscută sub numele de tuburi Konjac.

Deşi este considerată o plantă perena, planta Konjac poate trăi până la 5 ani. În planta poate fi găsita fibra glucomannan, responsabilă pentru mâncărurile cu conţinut ridicat de fibre (zero calorii).

Valoarea de glucomannan fibră atinge maximul după trei ani de creştere. Konjac este singura plantă, care poate produce cantităţi masive de fibre glucomannan.

Rădăcina proaspată de Konjac este de tip tubercul, similară cu Yam şi taro, dar de formă ovală.

Glucomannan este o polizaharidă solubilă în apă care este considerată ca o fibră alimentară. Este o hemiceluloză care se găseşte în peretele celulelor anumitor plante. In alimentaţie este folosit ca aditiv: emulsificator sau agent de îngroşare.

Produsele ce conţin acest ingredient sunt considerate suplimente alimentare ce pot fi utilizate pentru tratarea constipaţiei, obezităţii, colesterol mare, a bolilor cardiovasculre şi controlul sindromului de rezistenţă la insulină în dezvoltarea diabetului de tip 2.

In constipaţie ajută în felul următor: deoarece glucomannan este o fibră solubilă, acesta a fost studiat pentru tratamentul constipaţiei.

Astfel, într-un studiu care a implicat 7 subiecţi constipaţi, participanţii au consumat Glucomannan peste 21 de zile. Ei au descoperit că frecvenţa circulaţiei în intestine a crescut cu 30% şi a contribuit de asemenea la îmbunătăţirea florei bacteriene a colonului la adulţii constipati.

Pentru reducerea colesterolului: un studiu efectuat asupra a 63 de bărbaţi sănătoşi într-un test dublu-orb, încrucişat, studiu controlat cu placebo, participanţii au consumat 3.9g. de glucomannan sau un placebo timp de 4 săptămâni, menţinând în acelaşi timp un regim alimentar normal.

Studiul a constatat ca Glucomannan a redus colesterolul total cu 10%, şi tensiunea arteriala cu 2,5%.

Konjac glucomannan a fost dovedit a fi benefic şi pentru persoanele cu diabet de tip 2. Un studiu a constatat că la 22 pacienţi cu diabet zaharat cu niveluri ridicate de colesterol din sânge, participanţii care au consumat 3.6g de Glucomannan pe zi timp de 28 de zile în comparaţie cu grupul placebo, grupul cu Glucomannan şi-a redus colesterolul plasmatic din sânge cu 11,1%, şi colesterolul LDL cu 20,7%.

Suferinzii de boli cardiovasculare: cercetările au confirmat că scăderea colesterolului LDL colesterol (colesterolul "rău") şi creşterea nivelulului de colesterol HDL (colesterol "bun") sunt puternic legate de consumul produsului. (Sursa: Wu J, Peng SS. Efectul hipoglicemic al konjac, masa cu mai multe fibre dietetic şi modurile de acţiune. Biomed subtip Sci 1997; 10: 27-37.

Obezitatea este una dintre problemele de sănătate cu carese confruntă tot mai mulţi oameni din întreaga lume. Există numeroase studii care arată beneficiul Glucomannan în tratarea obezităţii.

Atunci când glucomannan vine în contact cu lichidele, acesta poate absorbi până la 50 de ori greutatea sa. Multe dintre suplimentele alimentare bazate pe Glucomannan ajută la pierderea în greutate făcându-te sa te simţi sătul şi reducându-ţi apetitul.

Astfel, într-un studiu care a implicat 200 de subiecţi obezi, Glucomannan sau un placebo s-au experimentat timp de 16 săptămâni. Ei au descoperit că grupul Glucomannan & fibre a pierdut 4.52 kg, în medie, în comparaţie cu 0.79kg. de grupul de control.