Ovăzul (Avena sativa)

ovaz Ovăzul (Avena sativa) este o plantă erbacee cerealieră cu tulpina de tip pai și inflorescența în formă de spic, cultivată pentru grăunțele ei, folosite ca nutreț și în alimentație, datorită sursei bune de carbohidrați cu absorbție lentă.

Ovăzul conţine substanţe nutritive, carbohidraţi, vitaminele B1, B2, B3, B6 şi E, proteine, săruri minerale (calciu, fier, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru şi zinc), acizi graşi (acid linoic 35%), polizaharide si flavonoide.

Extractul de ovăz îmbunătăteste activitatea intestinală, reglează colesterolul, ajută în constipaţie, contribuie la reglarea glicemiei, calmează sistemul nervos. ameliorează insomniile si starea de neliniste, favorizează eliminarea acidului uric, îmbunătăţeşte metabolismul, întârzie aparitia osteoporozei, este un puternic antioxidant care reduce efectele create de radicalii liberi, ajută la eliminarea aluminiului din corp şi protejează sistemul cardio-vascular.

Conform invataturilor orientale in fiecare fiinţă, plantă, aliment se găsesc două tipuri de energii: energie yang-de tip masculin si energie yin-de tip feminin. Pentru sporirea performanţelor sexuale bărbaţii trebuie să consume preponderent alimente incărcate yang, care conduc la sporirea masculinităţii.

Dintre alimentele incărcate preponderent yang putem enumera cereale nedecorticate: grîu integral, orez integral, mei, hrişca, ovăz, orz, anumite legume, fructe şi plante aromatice.