Biotina
Biotina, cunoscută şi ca vitamina H, vitamina B7 sau vitamina B8, este o moleculă hidrosolubilă din clasa vitaminelor.
Vitamina H se găseşte în carne (păsări de curte), în special organe (ficat si rinichi), produse lactate (lapte, brânză şi unt), gălbenuşul de ou, stridii, homar, somon, ton, macrou, heringi, avocado, banane, capşuni, pepene verde, grapefruit, coacăze negre, stafide, nuci, ciuperci, mazăre verde, conopidă, drojdie de bere, germeni de grâu, fasole, linte, tărâţe de ovăz, pâine din cereale integrale, fulgi de ovăz, unt de arahide.
Ouăle consumate in stare crudă impiedică absorbţia vitaminei, datorită avidinei conţinută în albuşul de ou. Este o vitamină stabilă la căldură, dar sensibilă la lumină şi oxigen.
Doza zilnică recomandată de vitamina H este de 300 μg pentru adulţii sănătoşi şi femeile gravide şi aproximativ 350 μg/zi pentru femeile care alăptează. Vitamina H joacă un rol important in transferul CO2 în cadrul metabolismului lipidic, glucidic şi proteic, functionând ca un cofactor enzimatic.
Are rol de protecţie a pielii şi părului (încetineşte procesul de albire) având acţiune sinergică cu vitaminele A, B2 şi B6. Impiedică depunerea colesterolului la nivelul endoteliului vascular, contribuie la eliminarea substanţelor toxice şi a metaboliţilor acumulaţi în organism, facilitând astfel funcţiile ficatului şi ale vezicii biliare.
Biotina ameliorează capacitatea de memorare, poate fi folosită în tratamentul alcoolismului, în hipercolesterolemie, ateroscleroză, hipertensiune arterială, angină pectorală, diabet zaharat, stress, ciroză hepatică, ulcer gastric, este utilizată în programele de reducere a greutăţii.